Význam včelárstva
Včely poskytujú vysoko kvalitnú potravinu – med, ale aj produkty využívané v zdravotníctve a ďalších odvetviach (včelí vosk, propolis, peľ). Práca včiel však prináša omnoho viac. Najväčším prínosom včiel a iných opeľovačov je opeľovanie. Opeľujú takmer tri štvrtiny rastlín, ktoré poskytujú 90% svetovej potravy. Tretina svetovej produkcie potravín závisí od včiel. Inak povedané: každá tretia lyžica jedla závisí od opeľovania. Opeľovanie ovplyvňuje aj kvalitu potravín. Rastliny, ktorých kvety sú lepšie opeľované, poskytujú produkty bohatšie na živiny. Určité vitamíny je možné získať výlučne z potravín, ktoré závisia od opeľovania. Bez opeľovačov by teda bolo menej jedla, ktoré by bolo menej rozmanité a drahšie.
VČELY, naše včely...
Včela je studenokrvný užitočný hmyz. Včely, ktoré spolu v jednom úle prebývajú tvoria čeľaď. V čeľadi sú trojaké včely a síce: matka (kráľovná), trubci (trúdi) a robotnice (robotné včely). Robotníce su...
Včelárske publikácie
Najstaršou včelárskou písomnou pamiatkou z čias uhorského štátu je zakladacia listina kláštora v Hronskom Beňadiku, vydaná kráľom Gejzom I. v roku 1075, v ktorej je napísané: „ …
Produkty včiel
Poznáme včelie produkty? Včela medonosná produkuje včelí med, obnôžkový a plástový peľ, propolis, materskú kašičku, vosk, včelí jed MED - Sladká hmota prírodného charakteru...